Fabrika duhana Sarajevo

joker
Postovi: 49
Pridružen/a: 12 srp 2016, 14:09

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la joker » 15 stu 2018, 10:21

joker je napisao/la:
panzer je napisao/la:Malo ste to izmiješali.

Izmiješali STA?

panzer
Postovi: 6284
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la panzer » 15 stu 2018, 10:32

BAT i dalje nema direktno vlasništvo. Opresa tj I.novine su kupile tobacco press a sve ostalo je i dalje na FDS dd.
Mulahasanović i ekipa iz HR vode ostale stvari kao što su PBS,Vakufska banka i ove akvizicije dok su BATu prepustili odluke o duhanu.
Sutra se duhan može ugasiti ako BAT odluči ali sve ostalo će voditi CID. BAT se tu neće miješati.

Borba protiv sive ekonomije trebala bi biti jedan od prioriteta Bosne i Hercegovine zbog velikoga udjela takvih aktivnosti u privredi zemlje. Udio sive ekonomije u BDP-u BiH iznosi blizu 25 posto, što znači da blizu 10 milijardi KM otpada na sivu ekonomiju.

Politika bh. vlasti, kojom je godinama ignorisan ovaj ključni ekonomski problem, počela se direktno održavati i na funkcionisanje same privrede. Uprkos velikom broju deklarativnih poteza vezanih za borbu protiv sive ekonomije, domaće vlasti u praksi su malo uradile da bi se izborile s ovim oblikom ekonomske pošasti.

Jedna od vodećih multinacionalnih kompanija British American Tobacco (BAT) 2017. godine je od Fabrike duhana Sarajevo (FDS) kupila sve duhanske brendove i maloprodajno poslovanje (Tobacco Press). S obzirom na to da se često pogrešno tumači, posebno je važno istaći da BAT nije kupio FDS, kao ni objekte u vlasništvu FDS-a već isključivo duhanske brendove.

Godinu dana poslije, siva ekonomija u BiH prisilila je BAT da preseli proizvodnju svojih brendova iz BiH u susjedne zemlje. Iz BAT-a su za Klix.ba kazali da uslužna proizvodnja koju Fabrika duhana Sarajevo (FDS) provodi za BAT nije prestala.

"Kako je BAT kupio brendove FDS-a, sukladno preferencijama pušača i stanju na tržištu, provodi i politiku proizvodnje i prodaje istih. Nažalost, zbog velikih poremećaja na tržištu BiH uzrokovanih rastom akciza te zbog pada legalnog tržišta za više od 35 posto u posljednje tri godine, nije ugrožena prodaja i distribucija bivših brendova FDS-a, nego i svih drugih brendova BAT-a i drugih takmaca na tržištu. Nije teško primijetiti da se na nelegalnom tržištu pojavilo više od 80 nelegalno proizvedenih brendova. Zbog svega toga i budućnost proizvodnje, ne samo bivših brendova FDS-a, nego i svih ostalih legalno proizvedenih brendova na tržištu BiH je upitna", rekli su nam iz BAT-a.

Bosnsakohercegovačke vlasti posebno bi trebala zabrinuti poruka kako je upitna budućnost proizvodnje i svih ostalih legalno proizvedenih brendova, a ne samo brendova BAT-a.

Što se tiče stalnog rasta akciza, duhanska industrija je u nekoliko navrata upozoravala bh. vlasti da stalnim povećavanjem akciza pokušavaju uskladiti standarde s Evropskom unijom, dok su prosječne plaće u državi ispod evropskog standarda.

I same vlasti u našoj zemlji zabrinute su konstantnim rastom crnog tržišta do kojeg je doveo stalni porast poreskih opterećenja na duhan i duhanske prerađevine, međutim to ih nije spriječilo da 1. januara 2019. godine ponovo povećaju minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje.

Spekuliše se da je od 2012. godine BiH izgubila 600-700 miliona KM budžetskih prihoda zbog prevelikog opterećenja na duhan i generalnog rasta crnog tržišta

slavuj
Postovi: 1309
Pridružen/a: 19 ruj 2013, 11:29

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la slavuj » 15 stu 2018, 10:56

Oataje još da se vidi u kakvom je srodstvu ovaj gospodin Cid sa Novalićem,Mulahasanovićem i ostalom pljačkaškom družinom!Valjda će se uskoro saznati i jesu li u sve to upleteni ovi što ne mogu nikako da se odrede je li on aj momak iz Hrasnice ubijen ili se pokliznuo pored ciganskog kombija koji eto u to vrijeme ima obićaj izvoziti gazdu u šetnju!Izgleda da ni te silne pare nisu pomogle vladajućim da ostanu na vlasti.Jedino je sigurni dobitnik doktor o trošku dioničara.On je sada u prilici da za one pare sa pozicije Neraspoređena dobit,koja je inače samo knjigovodstveni termin,po mišljenju Vlade,krene u kupovinu.Pola isporučioicu,pola njima!Vjerovatno i Hasan A.P.Čelam.Koliko čujem snaha mu i dalje ostaje dolje u FDS.Sada još u boljem okruženju,nema nikotina u zraku!

panzer
Postovi: 6284
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la panzer » 15 stu 2018, 11:00

Ako ništa, sad upravljanje nije prepušteno samo sarajevskim specijalistima. A koliko se vidi, drugi upravljači su uspjeli popraviti stanje u vakufskoj banci pa možda od trenutnog FDS-a koji će nekad promijeniti ime i bude nešto konkretno. Uglavnom, dioničari imaju bolji status nego što su ga imali proteklih nekoliko godina.

joker
Postovi: 49
Pridružen/a: 12 srp 2016, 14:09

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la joker » 04 pro 2018, 10:25


panzer
Postovi: 6284
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la panzer » 13 pro 2018, 14:25

Prvi put od 2009. na 120 KM

Sabur2
Postovi: 1151
Pridružen/a: 16 svi 2010, 01:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la Sabur2 » 15 pro 2018, 04:02

Evo pročitah da je za 6 godina država izgubila između 700 i 800 miliona maraka od akciza na duhan jer je crno tržište naraslo sa 6% na bar 50%.
I tako država slušajući strance (kad ne znaš bolje, onda slušaš onog ko ti se učini pametan), izgubi skoro jednogodišnji budžet entiteta, i uništi radna mjesta u duhanskoj industriji.
Naravno nije im palo na pamet da slušaju ljude iz duhanskog biznisa, koji već godinama upozoravaju šta će se desiti.
I kad je konačno svakom postalo jasno da se baš to desilo, i kad je fabrika prodana u bescijenje, sad ce se zamrznuti rast akciza na period od nekoliko godina.

slavuj
Postovi: 1309
Pridružen/a: 19 ruj 2013, 11:29

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la slavuj » 28 pro 2018, 15:12

Veceras ili sutra na BHT ce brinuti o bivsim radnicima FDS,i o onima sto im niko jos nije rekao da su bivsi!Predsjednik Stranke za svadbe i sahrane juce kaze:Ne moze se odlazak mladih zaustaviti carobnim stapicem.To je dugotrajan proces!On izgleda i ne zna kako se to radi!
A ovi sto rade u firmama ciji je drzava najveci dionicar neka znaju.Ako im nekom iz firma na sahranu dodje prvi u Bosnjaka ,neka se pripreme!Izgleda da se tako najavljuje sahrana firme!

panzer
Postovi: 6284
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la panzer » 28 pro 2018, 15:18

Šta će se brinuti kad su svi otpremljeni onako kako treba. To nije nikakav problem. Nije valjda da se nekom mora obećati doživotni ugovor o radu?

Zaporka
Postovi: 32
Pridružen/a: 13 srp 2017, 13:48

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la Zaporka » 28 pro 2018, 17:54

Haha otpremljeni... da. Nije problem kad se otpreme ali jeste kad se ipak ima kapitala da se zadrze! Svako je radno mjesto bitno. I nije da se nisu mogla sacuvati ta radna mjesta.


Natrag na “INVEST.BA”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 22 gosta.