Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

panzer
Postovi: 6190
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

PostPostao/la panzer » 11 vel 2019, 15:58

Na vanberzanskom tržištu evidentirana je trgovina dionicama društva ENKER d.d. Tešanj u vrijednosti od 11.866,50 KM. U sklopu 1 transakcije prometovano je 1.465 dionica.


8,1 KM

panzer
Postovi: 6190
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

PostPostao/la panzer » 11 ožu 2019, 11:03

Fabrika pumpi i prečistača Pobjeda d.d. ostvarila je proteklih godina izuzetan uspjeh u jednom segmentu svoje djelatnosti. Naime njeni zaposlenici u Razvoju na čelu sa Elmedinom Ćostovićem konstruisali su pumpe za vodu i ulje, koje se ugrađuju u nove motore. Nakon izrade probnih uzoraka, ispitivanja, zatim izrade nulte serije učestvuju u praćenju procesa homologacije proizvoda kod kupca. Nakon homologacije slijede serijske isporuke.

Pobjeda je uglavnom proizvodila pumpe po tehničkoj dokumentaciji kupaca. Oduvijek je postojala želja da učestvuje u projektovanju pumpi za motore postajući tako dio tima proizvođača koji se formira za osvajanje svakog novog tipa motora.

Prva pumpa je konstruisana na osnovu ugradbenih mjera, gabarita i tehničkih karakteristika prije 4 godine za traktorski motor turskog proizvođača TŰRK traktor tip TIR4. Proces homologacije je trajao skoro tri godine i motor je sada u serijskoj proizvodnji, a Pobjeda isporučilac u serijskoj proizvodnji od augusta prošle godine. Druga firma sa kojom je Pobjeda učestvovala u razvoju motora sa svojim proizvodima je TŰMOSAN proizvođač traktora iz Konje, Turska. U fazi osvajanja su dvije vodene i dvije uljne pumpe. Trenutno se radi na izradi i provjeri nulte serije, nakon čega se očekuju serijske isporuke. Treća firma takođe proizvođač traktora iz Turske je BMC. Urađen je prototip, a startanje motora izvršio je, na organiziranoj svečanosti, predsjednik Republike Turske Tajip Erdogan.


Jedna od pravaca razvoja u BiH, koji bi sigurno zadržao stručnjake su i ovakvi poslovi projektovanja i konstruisanja novih proizvoda uključujući se u razvoj proizvoda velikih svjetskih firmi. Vrijeme digitalizacije omogućava rad, ne samo u matičnim firmama, nego i individualno. Za to je naravno potrebno znanje, a često i iskustvo. U svakom slučaju lijep je osjećaj da predsjednik jedne države uključuje u rad novi motor kao uspjeh nacionalne ekonomije u kome su dva veoma važna proizvoda djelo Pobjedinih stručnjaka, a time i BiH stručnjaka.


Natrag na “INVEST.BA”

Online

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 24 gosta.