Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

panzer
Posts: 6804
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer » 15 Aug 2019, 08:40

Pa šta je bilo. Skrbnici. Ko je iza njih?
II nisu ovo neke velike pare ali bi trebale ako bi se kupovao i državni udio.

slavuj
Posts: 1418
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by slavuj » 15 Aug 2019, 09:24

Nema tu nikakvih stranih para,bar sad za sad!Skoro sve je odavno ili sada izvučeno iz fondova preko najvrednijih dionica na SASE.Krajnje žrtve su dioničari fondova kojie možete naći lijeo poredane medju prvih deset ponosnih vlasnika Unioninvest plastike,OZON Travnik,Energonova....,i Neznamni kakosezovu sve te top dionice preko kojih onaj zbog kojeg je i ovaj forum morao mijenjati server,izvlači pare već godinama.Sve je to zabilježeno,ali niko to više i ne gleda.Pa to se očito lako ne prima ni medju učesnicima ovog foruma,a kamo li kod onih koje boli neka stvar za sve ,osim za njihove vlastite pozicije.Naravno,dosta transakcija je i unutar skrbnika,da se ne vidi baš odmah.
Pa zar niste primjetili pauzu koja jebila nužna za obezbjedjenje para.Hadžija,koji je imao ulogu kao i na Solani,otputovao je ko bajagi za Njemačku dok ovi pokupe dovoljno para.Dionice su stajale na 15.50,dok se nisu stvorili uslovi za klikoupovinu.E onda se Hadžija prifatio telefona i natjerao kurbane na cijenu koja ih sleduje,a za razliku je čovjek kupio kurban!!! Ja nisam pristao na tu njegovu ponudu,mislio sam da su dva kupca.Poslije sam tek vidio da se radi o jednom.O detaljima ćemo drugi put!
Sve je dakle poznato.Jedino se ne zna dokle će ovako!Kupac očito zna zašto je pristao na ovu cijenu ,odmah na startu!

panzer
Posts: 6804
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by panzer » 15 Aug 2019, 10:16

I ovi prodaše po 13 i kusur a danas regularno na 15

Sitna buranija
Posts: 860
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by Sitna buranija » 15 Aug 2019, 10:38

Sitna buranija wrote:
11 Aug 2019, 10:46

Vjerovatno će biti isti skrbnik, dakle Raiffeisen, ako je kupovina išla preko skrbničkog računa i ako je bio samo jedan kupac. Tu je pretpostavljam već došlo do preslagivanja unutar računa na istom skrbniku oko 3%, i najmanje 2 od prvih 10 su prodali, a to je oko 1,2%. Ovo se sve vidi kada se pogledaju pojedinačne transakcije koje su obavljene u petak, a ima ih čini mi se 3 ili 4 preko 20.000 kom, pa ih je relativno lako identifikovati.

A pad cijene dionice i pasivnost trgovanja će se vjerovatno desiti onog momenta kada kupac dostigne 50% plus 1 dionicu (u zbiru ono što je kupio i ono što je dogovorio da kupi - sa vladom ili fondovima). Ako je s vladom dogovoren paket, onda je to vjerovatno već dostignuto, a ako je dil napravljen s fondovima ima tu još da se kaže štošta...
Podaci sa RVP kažu da je manji broj dioničara za 41. Unutar skrbnika je presloženo preko 3% samo u jednoj transakciji (transakcija od 142 hiljade dionica). Kada se saberu svi fondovi unutar prvih 10 plus ovaj skrbnik izađe opet 1% manje nego što država ima. Očito da je dil sa fondovima, jer sa državom ovaj kupac već ima preko 50%. A ako je to tačno, ići će ova dionica još gore jer je sada puno teže naći one koji su spremni prodati. Smanjuje se broj raspoloživih dionica za kupovinu.
I dalje mi nije jasno zašto su se odlučili ovako brzo podići cijenu, jer nikada nisu ovako radili.

teleskop
Posts: 21
Joined: 08 Mar 2014, 14:27

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by teleskop » 15 Aug 2019, 10:51

Dobili smo jednog manjeg novog skrbnika i drugog većeg proširenog skrbnika, što ukazuje da ne vidimo još novog kupca. Količina (preko 100.000 dionica), koja je bila ukucana na 13,48 je bila veoma značajna količina i tu se nije moglo kalkulisati, pa su izgleda morali biti „velikodušni“. Nije bila klik trgovina već su dionice bile na ponudi do 11:30. Pošto vidimo da nema novoga kupca, meni trgovine poslije 13,48 sa tendencijom rasta ukazuju na zauzimanje pozicije, tako da sada nije iznenađenje što je dionica izašla i na 15 KM.

montypython
Posts: 2321
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython » 15 Aug 2019, 11:04

Rekoh davno dionica vrijedi i skočiće drastično, a sad nema koristi razglabati ko i kako kupuje i zašto je cijena visoka. Da ovi (ko god da su) nisu skupili pare uradio bi to neko drugi za mjesec ili tri. Opet ponavljam nije cijena visoka nego je bila apsurdno niska što sam obrazložio 10 puta na fundamentima. Poslije boja kopljem o ledinu. Jedino je bilo važno kupiti na vrijeme. A ovaj koji sad kupuje radi to vjerujte iz samo jednog razloga. Zato što zna da vrijedi još više. Dijelom smo i mi na forumu krivi za ovakve skokove. Nema se dovoljno hrabrosti da se kupi kad fundamenti vrište "kupuj". prava aktivnost je trebala biti na 7-8 KM. Da su mali investitori tada masivnije kupovali cijena bi postepeno došla na 14-15 a onda bi veliki investitor kupovao na 20-25. Ovako mi se raspričamo o tuđim aktivnostima kad je sve gotovo a vidim da je kupnja na niskim nivoima 7-8 bila nikakva kad je sve bilo "džaba". Ne volim pametovati ali preporučio bih dijelu forimaša koji su bili previše pasivni dosad da se uključe aktivnije u trgovinu jer upravo likvidnost onemogućuje malverzacije. A nije ovo zadnja prilika ni jedina potcijenjena dionica.

Sitna buranija
Posts: 860
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by Sitna buranija » 15 Aug 2019, 12:31

Monty, ja se slažem s tobom da je cijena dionice bila apsurdno niska i da se morala desiti korekcija prije ili kasnije. Međutim, nisam siguran ni da vrijedi više od ovih 15 KM po koliko se danas trgovalo. Bar ne sada.

Možda kada bi 3-4 godine zaredom poslovanje nastavilo ići ovom uzlaznom putanjom, i kada bi se profit povećao na 2-3 mio KM prve godine, pa do nekih 6-7 mio KM kroz te 3-4 godine, možda bi tada imalo smisla govoriti o cijeni 20-25 KM kao realnoj. Ne kažem da cijena ne može otići još gore, vjerovatno hoće, ali realno SOSOR-u je uz postojeći obim poslovanja i trend njegovog rasta, a uz ovakvu profitabilnost, potrebna dokapitalizacija vjerovatno nekih 20-30 mio KM.

slavuj
Posts: 1418
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by slavuj » 15 Aug 2019, 22:48

Opet ja po svome!Jednostavno ja ne mislim da je ova cijena rezultat poslovanja ili općenito vrijednosti Sarajevo osiguranje.Kao što je u ostalom,slučaj sa svim emitentima na SASE.Nećemo valjda sad ustvrditi kako ijena dionica Unioninvest plastika,OZON,Energonova,ili bilo koje od nekoliko najvredniji dionica na SASE,ima bilo kake veze sa stvarnom vrijednošću tih firmi!Na ćemu počivaju te vrijednosti svi znamo.Dionice u ovim i sličnim firmamo su zapravo samo sredstvo za pljačku!
A u slučaju Sarajevo osiguranja samo se poklopilo nekoliko interesa.
Prvo je neko odlučio da bi bilo dobro kupiti Sarajevo osiguranje.Analizirajući dosadašnje pokušaje privatizavcije zaključili su da Vlada nije siguran partner za kupovini a iz strukture vlasništva zaključili su da vlada nije ni jedini preko koga bi se moglo doći do vlasništva .Uočili su ulogu i mogučnosti dionica koje su kod malih dioničara.I sasvim ispravno su zaključili da je sigurna prednost na strani onoga ko bude posjedovao dionice koje su sada kod malih dioničara.Kada su odlučili da pokušaju kupiti te dionice,došli su do hadžije.Ne znam ko je prvi predložio razgovor sa hadžijom a u drugom je već učestvovao još jedan malo veći mali dioničar!Govorilo se o tome pošto bi mali dioničari prodali svoje dionice i koliko bi se zapravo moglo kupiti od njih.U to vrijeme na SASE je cijena bila 8-9 km a ovi su spominjali 13 km kao neku početnu cijenu.Ovaj drugi dioničar bio je decidan u stavu da se sve treba odvijati transparentno i na SASE,bez ikakvih isplata mimo cijene.Na sljedeći razgovor je otišao sam hadžija.On je po svoj prilici spominjući cijenuod 15 km pokušao da privoli ove na kupovinu na način kako je preuzeta Solana.Oni su to odbili.Potom su potražili onog drugog učesnika jednih razgovora i rekli mu šta se to desilo,rekli da više sa hadžijom neće razgovarati.Taj mali dioničar je obečao da će razgovarati sa Hadžijom i nagovoriti ga da se razgovori nastave.Kada je to prenio Hadžiji ovaj mu je došao kući sav sretan što sve nije propalo.Dogovorili su da u ponedjeljak nastave razgovore.Hadžija je paralelno kontaktirao onog što je za njega odradio Solanu,nadajući se istom aranžmanu.Ovaj mali dioničar ga je ponovo upozorio da on ne pristaje na takvu prodaju.Mi ćemo ići bez tebe,decidan je bio Hadžija.Ipak su ostali kod dogovora da u ponedjeljak idu razgovarati.
A u ponedjeljak u jutro.na poruku kojom je noć ranije pitan hoće li ići na taj razgovor,hadžija je odgovorio da mu je mobitel ostao u autu preko noći,da poruku nije vidio ranije i da je sad NA PUTU ZA NJEMAČKU!Time je hadžija oćito obezbjedio vrijeme ovima sa kojima je dogovorio prodaju na način kako je prodavao dionice Solane.Čitavu sedmicu imali su vremena da isprebacuju pare sa fondova na svoje skrbničke račune.U medžuvremenu bilo je nešto transakcija kada su kupoval očito dvojica ili čak trojica.Tad je već bilo indicija da su svi u dogovorui da rade za jednog.Paralelno je Hadžija tražio od svih pojedinačno da unesu prodaju na 15.50 km.A onda je od svih opet tražio da spuste na13.48.Ne znam ko je od svih dobio nešta od te razlike koju je Hadija dogovorio sa onima koji su to htjeli,ali znam da je mene zvao najmanje pet puta da i sam unesem na tu cijenu da bi ukupna količina bila veća od sto hiljada..Očito je ta količina,100.000 dionica,bila dogovorena kao uslov za te dodatne isplate Hadžiji.
Ne znam da li je u medjuvremenu i krajnji kupac prihvatio to keširanje,ali znam ko je platio Hadžijine kurbane,a vjerovatno i još jedan put na Hadž.Svi oni koji su prodali na Hadžijinoj listi,trebaju samo još halaliti.Nema smisla da ljudi dobiju kurbane koji nisu sa halalom,a nema ni smisla da Hadžija ode opet na Hadž parama koje nisu halal!

Sitna buranija
Posts: 860
Joined: 12 May 2016, 10:51

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by Sitna buranija » 15 Aug 2019, 23:49

slavuj wrote:
15 Aug 2019, 22:48
Opet ja po svome!Jednostavno ja ne mislim da je ova cijena rezultat poslovanja ili općenito vrijednosti Sarajevo osiguranje.Kao što je u ostalom,slučaj sa svim emitentima na SASE.Nećemo valjda sad ustvrditi kako ijena dionica Unioninvest plastika,OZON,Energonova,ili bilo koje od nekoliko najvredniji dionica na SASE,ima bilo kake veze sa stvarnom vrijednošću tih firmi!Na ćemu počivaju te vrijednosti svi znamo.
Upravo tako. Zato mi analize koje iznosi Monty, iako bi one imale smisla i osnova da imamo pravo tržište, u ovakvim okolnostima izgledaju naivno. Naivno mi je da neko misli da će cijena dionice SOSOR-a ili BSNLR-a skočiti na neki realan nivo zbog njihovog dobrog poslovanja ili potencijala branše. One ako skoče, a već jesu, onda će se to desiti jer ekipa koja kontroliše berzu ili određene grupe koje s njima sarađuju imaju interes da se to baš u određenom momentu desi. I u tom slučaju, mogu cijene otići čak i iznad realnog nivoa, ali isto tako i ne moraju. Na ovakvoj berzi i kod emitenata gdje fondovi i njihovi saradnici imaju značajno učešće, sve zavisi od "njihove" volje, a nikako od poslovanja firme ili nekih ekonomskih pokazatelja. Jer u suprotnom, nikada se ne bi moglo desiti da SOSOR bude 5-6 KM, FDS da ide po 40-50 KM, JPESR po 9-12 KM, BSNLR po 11-12 KM, a nekakvi OZONi, Unioninvest plastike i sl. da idu po cijenama po kojima idu. Jedino što možemo mi obični smrtnici ili "sitna buranija" uraditi jeste kupiti što više dionica emitenata koji su očito obezvrijeđeni i čekati momenat kada će ovi "vladari berze" odlučiti da krenu u te neke svoje akcije sa ovim emitentima i tada nešto zaraditi. Kada će doći taj momenat niko osim njih ne zna, ali prije ili kasnije dođe. A očekivati kod ovakvih emitenata da će im cijena narasti samo zbog poslovanja, meni izgleda naivno. S druge strane, kod emitenata kod kojih oni nemaju nikakav interes, to je pak potpuno realno očekivati i na ovakvoj berzi...

montypython
Posts: 2321
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Sarajevo osiguranje dd Sarajevo

Post by montypython » 16 Aug 2019, 10:27

Sitna buranija wrote:
15 Aug 2019, 23:49
slavuj wrote:
15 Aug 2019, 22:48
Opet ja po svome!Jednostavno ja ne mislim da je ova cijena rezultat poslovanja ili općenito vrijednosti Sarajevo osiguranje.Kao što je u ostalom,slučaj sa svim emitentima na SASE.Nećemo valjda sad ustvrditi kako ijena dionica Unioninvest plastika,OZON,Energonova,ili bilo koje od nekoliko najvredniji dionica na SASE,ima bilo kake veze sa stvarnom vrijednošću tih firmi!Na ćemu počivaju te vrijednosti svi znamo.
Upravo tako. nZato mi analize koje iznosi Monty, iako bi one imale smisla i osnova da imamo pravo tržište, u ovakvim okoo.lnostima izgledaju naivno. Naivno mi je da neko misli da će cijena dionice SOSOR-a ili BSNLR-a skočiti na neki realan nivo zbog njihovog dobrog poslovanja ili potencijala branše. One ako skoče, a već jesu, onda će se to desiti jer ekipa koja kontroliše berzu ili određene grupe....
Ne znam koji ti dio izgleda naivno. Imamo tržište kakvo imamo. Ja sam davno rekao da će neko ovo kupiti jer vrijedi puno više. I da nisu ovi koji jesu kupio bi neko drugi. Onda sam prije mjesec-dva maltene najavio skori skok dionice baziran isključlvo na potcijenjenosti, poslovanju i poznavanju psihologije iz 15 godina na berzi i iz literature. Kad je kupovina počela i stala na dan i kad si sam govorio da postoji mogućnost da cijena padne rekao sam da je samo kratka pauza jer nema smisla da kupac kupi 1 % a treba mu min 5 % ili više. Pri tom sam eksplicitno rekao da će se i sljedećih dana kupovina nastaviti (ne znajući ništa o bilo čijim planovima, sve bazirano isključivo na logici). Čak sam i tada iznio 2-3 varijante događaja i rekao da su sve slobodne dionice vrijedne zlata i biće od velikog interesa i dalje bez obzira koja je varijanta. Kupovina se nastavila već sutra. Dakle (mada ne volim davati prognoze i savjete) sve što sam rekao unazad par godina o ovoj dionici do danas ostvarilo se a sve bazirano isključivo na logici i poznavanju fundamenata tehničke analize i psihologije. Pregledaj moje postove unazad, možda ih ima 20-30 na ovoj istoj temi, potpisujem svaki, bez gledanja. Sve što sam rekao ostvarilo se a ne znam ni ko su ONI a ni ko je Hadžija. Da nije taj Hadžija, koji vjerujem jeste, bio neki drugi u tome je stvar.
A propos onoga što jučer kažeš da ne vjeruješ da vrijedi više od 15 pominjući sadašnju dobit i poslovanje podsjećam da sam rekao da se ne gleda (samo) na sadašnju dobit nego na potencijal u budućim godinama. Pravi investitor poznavalac NE računa sa 60 m premije i 0,5 m dobiti 2018 nego na nizak nivo osiguranja populacije koji će eksponencijalno rasti pa se u stvari gleda premija u 2025 g koja će vejrovatno biti 120 miliona čemu u osiguranju odgovara dobit od npr 10 miliona. S tim oni računaju a tako će i biti. Pri tom uopšte ne govorim da će cijena dionice sada rasti iznad 15, samo da vrijedi više i od toga. Uostalom da ne vrijedi ne bi oni ni kupovali. Da li se radi o nekakvom Hadžiji kao što Slavuj kaže, siguran sam, da li to ima ikakav uticaj na kretanje cijene, po meni nema, da nije ovo bilo sad s ovim Hadžijom bilo bi sa nekim drugim sutra. A da će trebati dokapitalizacija, slažem se ali to je druga priča. Svodi se na ovo-ko je poslušao moje "naivnosti" i kupio na vrijeme zaradio je 80-100 % na uloženo, ko je mudro i filozofski čekao rasplet situacije da ulaganje postane 100% sigurno i bez rizika-nije dočekao i neće dočekati nikad, ni na jednoj dionici.

Post Reply