Bankarski sektor

panzer
Postovi: 6044
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Bankarski sektor

PostPostao/la panzer » 14 stu 2018, 10:03

Zašto sad ovo a do sada nije moglo?

Upravni odbor Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 8. novembra 2018. godine usvojio Odluku o uslovima za uključivanje formiranih rezervi za kreditne gubitke u redovan osnovni kapital banke, koja će uskoro vrijeme biti objavljena u "Službenim novinama Federacije BiH".

Ovom Odlukom su propisani uslovi koje banka treba ispuniti da bi rezerve za kreditne gubitke bile priznate kao stavka redovnog osnovnog kapitala u skladu sa Odlukom o izračunavanju kapitala banke, a koje je formirala u skladu sa Odlukom o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom i klasifikaciju aktive banaka.

Banka je dužna uključiti formirane rezerve za kreditne gubitke u svoj redovan osnovni kapital nakon što prethodno dostavi Agenciji odluku skupštine banke o tome, te da iznos formiranih rezervi prethodno umanji za sve predvidive troškove u skladu sa primjenjivim računovodstvenim okvirom.

panzer
Postovi: 6044
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Bankarski sektor

PostPostao/la panzer » 18 sij 2019, 11:42

Svakako su voljne finansirati i preko obveznica..


Četiri privatne banke spremne su finansirati s ukupno 500 miliona maraka nastavak gradnje autoputa na Koridoru 5C, tačnije dionicu Mostar Sjever -Mostar Jug, koja je ukupne dužine 15 kilometara, potvrdio je za “Dnevni avaz” Adnan Terzić, direktor “Autocesta FBiH”.

Kako piše “Avaz”, on je inicijator ove ideje, nastale nakon odustajanja od zaduženja kod kineske državne „Exim banke”, zbog stavova i poruka iz Brisela.

– Mi smo ovim bankama predložili ovu ideju i oni su je rado prihvatili. Ovo je prvi put da bi, da kažem, privatne banke kreditirale gradnju Koridora 5C. Cijeli ovaj poslao koordinirat će Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). To nam je bitno zbog procedura – kaže Terzić.

Ovo je prvi put da bi se „Autoceste FBiH” zadužile kod privatnih banaka, direktnim putem. Za taj posao četiri banke – „UniCredit”, “Raiffeisen” „Intesa Sanpalo” i „Sparkasse” – formirale su i konzorcij.

One bi u gradnji Koridora učestvovale s finansijskom injekcijom od 250 miliona eura (500 miliona KM).

“Avaz” saznaje da je dogovor o takvom načinu finansiranja u završnoj fazi.

“Autoceste FBiH” inače se već godinama zadužuju kod stranih kreditora, poput EBRD-a i Evropske investicijske banke (EIB). Ovim načinom finansiranja Koridora državna firma ulazi u novi vid osiguravanja potrebnog novca.

– Sada čekamo odgovor. Vjerujemo da će on biti do kraja januara. Tačnije, čekamo hoće li pristati na našu ponudu da kredit vraćamo uz grejs period od četiri godine i rok otplate od deset godina. S ovim je upoznat i premijer Fadil Novalić, koji je također imao razgovore s čelnicima ovih banaka -kaže Terzić.

Nezvanično, “Avaz” saznaje da bi, u slučaju da dogovor o kreditu bude postignut, kamata bila slična onoj uz koju se zadužuje kod EBRD-a


Odnosno i nisu...

IZVJEŠTAJ o neuspjeloj emisiji obveznicaNa osnovu Odluke Skupštine JP Autoceste FBiH doo Mostar, društvo je izvršilo II (drugu) emisiju obveznica u iznosu 30.000.000,00 KM javnom ponudom putem Sarajevske berze-burze vrijednosnih papira.Na osnovu izvještaja banke depozitara u toku trajanja javne ponude, od 21.12.2018. do 31.12.2018. godine, nije bilo uplata po navedenoj emisiji.


Natrag na “INVEST.BA”

Online

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 15 gostiju.