Aluminij dd Mostar

panzer
Postovi: 6044
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Aluminij dd Mostar

PostPostao/la panzer » 18 lis 2018, 13:55

Još se pitam zašto cijena raste. Ne bi me čudilo da je navuku na 1000 KM po dionici.

Federalna vlada na sutrašnjoj sjednici trebala bi predložiti rješenja za mostarski Aluminij kojem prijeti isključenje struje, a time i obustava proizvodnje.
Kako saznajemo, ministrica finansija Jelka Milićević predložila je da se iz budžetske rezerve izdvoje dodatna sredstva kako bi se produžio ostanak kompanije na elektroenergetskoj mreži.

Također, ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić predstavit će set mjera za mostarsku kompaniju. Jedna od njih je dokapitalizacija Aluminija na način da se po berzovnoj cijeni otkupi većinski paket vlasništva.

slavuj
Postovi: 1266
Pridružen/a: 19 ruj 2013, 11:29

Re: Aluminij dd Mostar

PostPostao/la slavuj » 19 lis 2018, 08:46

Ovo ministar još nije ni obznanio a kriminalci su već organizirali podizanje cijene 100%!Eto im njihovog Hasana,Muje,Bunje,Dina,Mirse,Hadžije i još čitave organizacije koja svakodnevno krade po koji milion!Sada se zorno vidi zašto oni,vladajuće stranke,drže ovu kriminalnu trojku na čelu Komisije za vrijednosne papire.Ne bih se začudio da potegnu i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa!Pa sad,kada su oni dolje opljačkali Aluminij,treba im prebaciti nešto od onog što ovi ovdje nisustigli opljačkati u Telekomu,Elektroprivredi,BH Pošti i...,da imaju i dalje i oni dolje šta pljačkati.A za uzvrat eto njih u koaliciju pa da zajedno nastave dalje!Ruku na srce,jes da su oni dolje imali i nacioinalni interes kao opravdanje za pljalku,ali ovi ovdje su imali više firmi na raspolaganju.Preteklki su ih samo zato što nisu morali ni sa kim dijeliti.Znalo se šta je stožerna stranka u Hrvata!I zato treba malo prebaciti!Treba kupiti koalicionog paretnera!
E baš da vidimo ima li iko ovdje kome je jasno o čemu se radi!?Gdje su ti silni profesori,gdje su ovdašnja udruženja intelektualaca,koje usput releno,vode ljudi koji nemaju pojma o tome šta se oko njih zapravo dešava,Hoćemo li mi na kraju od ostataka iza naših lopova,plačati odbranu već pravosnažno osuđene ekipe Udruženog zločinačkog poduhvata i troškova preusmjeravanja rijeke radi stvaranja okruženja domu poglavnika!

beka26
Postovi: 75
Pridružen/a: 29 sij 2015, 17:37

Re: Aluminij dd Mostar

PostPostao/la beka26 » 19 lis 2018, 11:11

Možda, ko zna? Kupovni nalog na 60 stajao je već odavno, prodajni na 84 dva dana prije izjave ministra.. Znači svako je mogao da kupi i proda ako mu se svidjaju cijene. Osim toga nije ovo prvi put da cijena ove dionice ide gore ili dole 100%.

panzer
Postovi: 6044
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Aluminij dd Mostar

PostPostao/la panzer » 19 lis 2018, 11:13

Kako god. S te "političke " strane se ništa puno ne može promijeniti a firma treba pomoć.

Ovaj prijedlog dokapitalizacije svakako ne može proći jer se tu onda nastavlja sa niz stvari koje bi "dokapitalizatori" morali uraditi ali je vjerovatno bila jedna od ideja.

beka26
Postovi: 75
Pridružen/a: 29 sij 2015, 17:37

Re: Aluminij dd Mostar

PostPostao/la beka26 » 19 lis 2018, 11:22

Nešto imam osjećaj da će ga prodati (strateški partner), možda Glenkoru ili....?

beka26
Postovi: 75
Pridružen/a: 29 sij 2015, 17:37

Re: Aluminij dd Mostar

PostPostao/la beka26 » 23 pro 2018, 10:15

Skupština Elektroprivrede HZHB na jučerašnjoj svojoj sjednici donijela je odluku da će u cijeloj narednoj godini s odgodom plaćanja snabdijevati električnom energijom posrnuli Aluminij d.d. Mostar. Neki su tu odluku ocjenili kao suicidnu, ali sigurno ona označava zaokret u odnosu vlasti ili jednog njenog dijela prema mostarskoj kompaniji.
Posljednji problemi u poslovanju Auminija d.d. Mostar, koji su eskalirali u oktobru, za osnovu su imali odluku glavnog snabdjevača struje da neće nastaviti isporuke bez plaćanja tekućih faktura, posebno kad se zna da je dug mostarske kompanije prema Elektroprivredi HZHB bio oko 180 miliona KM. Na sve to samo se nadovezala prijetnja Nezavisnog operatora sistema (NOS) da će kompaniju isključiti s mreže zbog nemogućnosti izmirenja obaveza.

Uprava Aluminija prethodna dva mjeseca javno je prozivala ponajviše Vladu FBiH, tražeći prvenstveno subvencioniranje troškova struje na koje se taj organ izvršne vlasti obavezao sporazumom iz 2013. godine. Mnogo manje povika bilo je prema Elektroprivredi HZHB, koja je ranije imala više popusta prema neplatiši iz južnih mostarskih predgrađa.

Zanimljivo je kako je ovoj odluci Elektroprivrede HZBH prethodila odluka Vlade FBiH o imenovanju nova tri člana nadzornog odbora kompanije te time i razrješenje predsjednika tog tijela Dalibora Miloša, a Vlada je ove sedmice dala preporuku organima upravljanja Aluminija da nastave poduzimati mjere i aktivnosti, koje su u okviru zakona, na reprogramiranju obveza vezanih za dugovanje Aluminija na 15 godina, a s ciljem sanacije dugovanja.

Ugledni profesor i ekonomski ekspert Vjekoslav Domljan, odličan poznavatelj prilika u Aluminiju, jučerašnju odluku Elektroprivrede HZHB, slikovito je prokomentarisao kao prebacivanje pasive s djeda na unuka, dok sin i dalje gricka aktivu.

Elektroprivreda HZHB po ovoj odluci u narednoj će godini nabavljati električnu energiju na tržištu, a prodavat će je Aluminiju po istim cijenama uvećano za minimalne troškove snabdijevanja.

Predsjednik Udruženja dioničara-akcionara i udjeličara u društvima i investicionim fondovima u BiH Rizah Softić je odluku okarakterisao kao klasično samoubistvo, kao odluku koja nije zakonite nego je i štetna za samo preduzeće.

Takvo mišljenje dijele mnogi, među kojima su i članovi Nadzornog odbora i mali dioničari koji smatraju da će sklapanje tog ugovora ozbiljno narušiti poslovanje Elektroprivrede HZHB, s obzirom na to da im Aluminij za struju već duguje oko 200 miliona KM, posebno jer će Elektroprivreda struju za Aluminij morati kupovati na tržištu jer je sama neće imati dovoljno.

Drugi scenario spašavanja mostarske kompanije predstavlja projektovani stečaj, ali moglo bi se zaključiti da on trenutno nema dovoljnu političku podršku.Najbolje bi bilo da vada istovremeno proda i Alumunij i EPHB strateškom partneru , jer i onako su hidroelektrane na
Neretvi i Rama i napravljene radi Aluminija. Tada bi Elektroprivreda BIH trebala da preuzme snadbjevanje ostalih
potrošača strujom jer za to ima kapacitet, i problem bi bio riješen.


Natrag na “INVEST.BA”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 14 gostiju.