Vijesti iz ekonomije/privredepanzer
Postovi: 6284
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la panzer » 06 pro 2018, 12:01


Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) Ante Žigman očekuje da bi oporavak domaćeg dioničkog tržišta mogao uslijediti s oporavkom realnog sektora od krize u Agrokoru.


Kako ocjenjujete situaciju na domaćem tržištu kapitala, koje zadnjih godina stagnira, i s tim povezanu situaciju u brokerskoj industriji?

Hrvatsko tržište kapitala bilježi sličnu dinamiku kao i ostala usporediva tržišta srednje i istočne Europe. Tržišta kapitala u zemljama Nove Europe su pokazala puno sporiji oporavak u odnosu na zemlje Stare Europe koja su se znatno brže oporavljala nakon krize.

Prema istraživanjima, posljedica je nedostatka dionica na tržištu koje su vezane za proizvodni sektor. To najbolje u Hrvatskoj pokazuju kompanije koje iza sebe imaju proizvodnju, pa je tako primjerice Podravka ove godine privukla veliki interes ulagača. Drugim riječima tržište kapitala ne može funkcionirati u odvojenom svijetu od realnog sektora, nego je ono upravo njegova refleksija.

Ima li naznaka da bi tržište kapitala moglo živnuti i otkud bi mogli doći poticaji?

Oporavak tržišta kapitala će krenuti usporedno s oporavkom realnog sektora. Kada pogledate Zagrebačku burzu, onda se vidi da na njoj prevladavaju dionice iz turističkog i uslužnog sektora. Ti sektori imaju pozitivne rezultate i time privlače investitore.

Kada se realni sektor oporavi od situacije koju smo imali s Agrokorom i kada se pojave nove dionice vrijednih kompanija koje su preko noći nestale s tržišta tada će živnuti i tržište kapitala. Dodatni poticaj bi mogao doći od strane države koja bi mogla napraviti inicijalnu javnu ponudu neke državne tvrtke i za to je najbolji trenutak upravo sada.

Uz sve to potrebno je vratiti povjerenje malih investitora. Nadamo se da će tome doprinijeti i nove ovlasti HANFE u dijelu poštivanja standarda financijskog izvještavanja. Svoj doprinos svakako će dati kvalitetno korporativno upravljanje izdavatelja i poboljšanje kvalitete objave propisanih informacija.

Jedno od potencijalnih rješenja za oživljavanje tržišta kapitala nazire se u korištenju novih tehnologija, čija upotreba nezaustavljivo raste, a time se širi i spektar financijskih usluga i proizvoda temeljenih na novoj tehnologiji.

Što bi se trebalo promijeniti u investicijskoj klimi da mali ulagači počnu ponovno ulagati u rizičniju imovinu poput dionica?

Potrebno je jačati povjerenje u tržište kapitala na čemu trebaju raditi zajednički svi sudionici. Također, potrebno je poticati i aktivno dioničarstvo, sudjelovanje na glavnim skupštinama, upoznavanje i prakticiranje prava dioničara te raditi na podizanju razine financijske pismenosti općenito, u odnosu na financijske proizvode, ali i pružatelje usluga.

Ulaganje na tržištu kapitala je rizik i svaki ulagatelj mora znati odrediti koliko je rizika spreman podnijeti te kada želi izaći iz koje ulagačke pozicije. Potrebno je inzistirati na visokoj razini korporativnog upravljanja, kvaliteti objavljenih informacija i na kvalitetnim odnosima kompanija s njihovim ulagateljima.

Bez obzira na stresna razdoblja koja se periodički pojavljuju, na tržištu kapitala se može i zaraditi, uz prethodnu edukaciju i upoznavanje s pravilima po kojima tržište funkcionira.

Koji su potencijali doprinosa domaće osiguravateljske industrije razvoju domaćeg tržišta kapitala?

U poslovanju osiguravajućih društava i njihovom utjecaju na tržište kapitala postoji još znatan potencijal rasta, osobito u segmentu ulaganja u dionice.

Osiguravajuća društva danas imaju puno više slobode i prostora u ulaganjima nego što je to bilo ranije i time imaju veću odgovornost, a mi očekujemo da politika ulaganja bude razborita i profitabilna.

Izloženost osiguravajućih društava pojedinim vrstama ulaganja, prije svega državnim obveznicama, posljedica su ranije zakonske obveze ulaganja od minimalnih 50 posto u obveznice, dok su ulaganja u ostale vrste imovine poput dionica, nekretnina i slično ovisila o politici ulaganja samog društva.

Međusobna povezanost tržišta kapitala i osiguravajućih društava je važna za razvoj tržišta kapitala i sigurnost ulaganja osiguravatelja. Svoju solventnost osiguravatelji pokrivaju i u uvjetima viših kapitalnih zahtjeva te se smjer i daljnji potencijal u ovom segmentu svakako očekuje.

panzer
Postovi: 6284
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la panzer » 06 pro 2018, 15:57

Ovaj radi posao......

Kompanija "MG Mind", u vlasništvu biznismena Mladena Milanovića Kaje, kupila je akcije Nove banke za 2,9 miliona KM, a u narednim danima će kroz još nekoliko milionskih transakcija postati najveći pojedinačni akcionar banke, ekskluzivno saznaje portal CAPITAL.ba.

Blok poslom na Banjalučkoj berzi "MG Mind" je juče kupio 4.151.303 akcije po cijeni od 0,7 KM po akciji.

"MG Mind" danas bi trebalo da kupi još jedan dio akcija za oko četiri miliona KM, a u narednim danima trebalo bi da postane vlasnik od 15 do 20 odsto kapitala banke, što će ga koštati od 15 do 20 miliona KM.

Milanović će ovih dana kupiti maksimalno 10 odsto, a potom sačekati saglasnosti Agencije za bankarstvo Republike Srpske za dalje preuzimanje, za šta je već podnio zahtjev.

Akcije "MG Mindu" su odlučili prodati trenutno najveći pojedinačni akcionar i bivši direktor Nove banke Milan Radović koji ima 7,9 odsto akcija banke, "Interpromet" Novi Grad Dragana Pilipovića u čijem vlasništvu je 6,2 odsto, porodica Avlijaš koja ima 3,2 odsto akcija, te firme "Financ" koja ima tri odsto i "Euroline" sa 2,5 odsto akcija banke.

Dosadašnja prosječna tržišna cijena akcija Nove banke na Banjalučkoj berzi bila je niža za osam feninga od cijene koju je pristao platiti Kaja. Nominalna vrijednost svake od 134.637.768 akcija Nove banke je jedna marka ili ukupno blizu 135 miliona KM, a realno, odnosno tržišna vrijednost, prema trgovini između Kaje i postojećih akcionara od 0,7 KM, je 100 miliona KM.

Mladen Milanović potvrdio je za CAPITAL da će nakon kupovine akcija od postojećih vlasnika biti najveći pojedinačni akcionar Nove banke.

"Planiram da preuzmem 15 do 20 odsto akcija. Ovo je dobro posložena, stabilna i što je važno domaća banka. Sinergijom sa mojim ostalim kompanijama stvoriće se mogućnost za njen dodatni razvoj i jačanje na bankarskom tržištu", rekao je Milanović.

On kaže da će Nova banka čiji su najveći akcionari domaći privrednici biti znatno više fleksibilnija prema kompanijama iz Republike Srpske za razliku od banaka kojima su centrale u inostranstvu.

"Ono što je najvažnije za sve klijente, poslovna politika banke se neće mijenjati", rekao je Milanović.

Pored "MG Minda" Mladen Milanović Kaja je vlasnik i banjalučke "Tržnice", "Čistoće" Banjaluka, "Mrkonjićputeva", a posluje i u Sloveniji.

Promjene u Novoj banci počele su početkom novembra sa smjenom Milana Radovića sa mjesta predsjednika Uprave Nove banke nakon što je odbio da podnese ostavku, koju je od njega pod političkim pritiskom tražio Nadzorni odbor.

Za novog direktora imenovan je Goran Avlijaš, dotadašnji Radovićev zamjenik.

panzer
Postovi: 6284
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la panzer » 07 pro 2018, 11:39

Saziva se vanredna Skupština društva “Rudnici gipsa” z.d.d. Donji Vakuf za 28.12.2018. godine (petak), sa početkom u 08:00 sati, u prostorijama društva u Donjem Vakufu, ul. 770. Slavne brdske brigade.Za skupštinu je predviđen slijedeći Dnevni red:1. Izbor radnih tijela Skupštine,

2. Izglasavanje nepovjerenja upravi društva zbog ne provođenja i ne poštivanja odluka Nadzornog odbora.


panzer
Postovi: 6284
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la panzer » 10 pro 2018, 10:44

Saziva se 24. vanredna Skupština društva “SVJETLOST-SARS” d.d. Sarajevo za 24.12.2018. godine (ponedjeljak), sa početkom u 8:30 sati, u sjedištu Društva u Sarajevu, ul. Muhameda Kantardžića 3. Za skupštinu je predviđen slijedeći Dnevni red: 1. Izbor radnih tijela Skupštine, 2. Donošenje Odluke o kreditnom zaduženju, 3. Donošenje Odluke o uknjižbi založnog prava na nekretninama. Izvor, dnevne novine “Oslobođenje” od 08.12.2018. godine


Kako kaže "javnost", preuzimaocu je bitno da održi izdavaštvo.

A prije će biti da im mujo savjetuje da sve založe kako bi obezbijedili gomile kredita za sve svoje ekskurzije. I ako se šta loše desi, banke će postati vlasnici velikog broja nekretnina. Pa će opet trebati jedna,ili više, HETA. A raznih Svetlosti, Svjetlostkomerca i sličnih neće biti.

Sabur2
Postovi: 1151
Pridružen/a: 16 svi 2010, 01:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la Sabur2 » 10 pro 2018, 15:16

A sto li nam se Fadil usutio? Odavno ga nema.
Bas bih volio da nam objasni kako je SOSOR besperspektivan gubitas u slobodnom padu i kako FDS ne vrijedi nista.
Samo nasi novinari su sve samo ne neovisni i nece postavljati takva pitanja.
Kao sto ni Bakir nece nikad dati intervju u zivo.
Oni ne zele da im se postavljaju pitanja koja bi ih razotkrila, a da je ovo normalna zemlja sa normalnim građanima, ta stranka ne bi dobila glasova ni koliko ima clanskih kartica.

panzer
Postovi: 6284
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la panzer » 11 pro 2018, 14:08

tu je....

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu direktoricu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za centralnu i jugoistočnu Evropu Charlotte Ruhe.

Sastanku su prisustvovali i direktorica EBRD-a za zapadni Balkan Zsuzsanna Hargitai, direktor Ureda za Bosnu i Hercegovinu Ian Brown i bankar za infrastrukturu pri EBRD-u u BiH Josip Polić, javila je agencija Patria.

Centralna tema razgovora bili su investicioni planovi i prioriteti Federalne vlade u 2019. godini, te mogućnosti podrške ove evropske finansijske institucije u njihovom provođenju. Također, bilo je riječi i o provedbi postojećih projekata ove institucije u BiH.

Na čelu liste prioriteta o kojima je razgovarano je nastavak i dinamizacija izgradnje velikog infrastrukturnog projekta kakav je autoput na Koridoru Vc, koji bi, kada bude okončan, povezao Budimpeštu s Pločama.

Premijer Novalić je rekao da je Evropska banka za obnovu i razvoj jedna od najznačajnijih, ako ne i najznačajnija finansijska institucija s kojom Vlada FBiH sarađuje, posebno u oblasti infrastrukture, te da se ona doživljava ne samo kao kreditor, već i savjetnik u ovoj oblasti.

Tokom susreta napravljena je svojevrsna „inventura“ učinjenog na dosadašnjim projektima, posebno na Koridoru Vc. Posebno je bilo riječi o pripremi za izgradnju obilaznice Mostar Sjever – Mostar Jug i tunela kroz Prenj, koji bi, kako je rekao Novalić, trebalo gledati kao cjelinu i graditi u „paketu“.

Bilo je riječi i o privatizaciji kompanija čiji je vlasnik Federacija BiH, pri čemu je istaknut mostarski „Aluminij“ koji prolazi kroz veoma turbulentno razdoblje u svom poslovanju.

– Mi smo insistirali na privatizaciji kompanija u vlasništvu Federacije BiH i sada ih je 41, umjesto 52 koliko je bilo na početku mandata ove vlade. Kada je riječ o „Aluminiju“, Vlada FBiH je vlasnik 44 posto kompanije, Vlada Republike Hrvatske 11 posto, a ostalo je u rukama malih dioničara. Mi pokušavamo naći strateškog partnera koji bi postao vlasnik i napravio restrukturiranje kompanije. Finansirali smo i izradu dubinske analize ove kompanije čije rezultate očekujemo ovih dana – rekao je Novalić.

Na dnevnom redu su bili i Južna interkonekcija na plinovod između Hrvatske i BiH, u čemu je EBRD ostvario značajnu saradnju sa kompanijom „Plinacro“, status hidroelektrane Vranduk, pitanja vezana za ekologiju i drugo.

Sabur2
Postovi: 1151
Pridružen/a: 16 svi 2010, 01:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la Sabur2 » 11 pro 2018, 14:15

Mene cudi ovaj svijet iz evropskih ustanova da uopste za ozbiljno smatra Fadila i njegovu vladu i da gubi vrijeme dolazeci ovdje.

ummet
Postovi: 227
Pridružen/a: 29 sij 2014, 16:18

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la ummet » 12 pro 2018, 08:29

Najveća je zabluda misliti da su stranci moralni i časni ljudi koji žele pomoći gradjanima BiH. Oni su isto tako pokvarenjaci kao i ovi naši, samo što baš ne može sve svuda da prodje (Francuska). Oni imaju obavještajne podatke o svemu i znaju nas bolje od nas samih. Na jednom sastanku, jedna visoka delegacija iz EU je prezentirala izvjestaj o pitkim vodama u BiH. Znam da se naša strana frapirala jer su imali bolje podatke i o stvarima koje se ne mogu znati bez da se vrše ispitivanja. Oni itekako igraju prljavu igru a naravno u saradnji sa bandom koju je uistinu narod izabrao. Znaju oni kako se vlada na Balkanu. Znaju i kakvu ulogu imaju mediji. Znaju sve, ali neće da pomažu da se uspostavi red jer inda neće baš ni oni moći da rade šta hoće. I onda pričaju šuplje priče, a iza ledja tabaju teren za njihove energetske, farmaceutske, finansijske gigante. Koji će našu krezavu sirotinju kupit sa štapićem šećerne vune. Jasna je uloga Fadila u svemu ovome što se dešavalo u privredi, bankarstvu, tržištu hartija od vrijednosti i drugim segmentima ekonomskig i društvenog života. Neće ni nova/stara vlast pokretati pitanja odgovornosti. Što bi se reklo "Poj'o vuk magarca".


Natrag na “INVEST.BA”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 20 gostiju.