panzer wrote: ↑21 Apr 2024, 07:27
Ma ne govorimo o tome.
Ima stotinu ostalih emitenata koji bi trebali biti zanimljivi ljudima pa se niko ne češe.
Ovdje je situacija takva da je drugarici enisi u februaru bilo dosadno , nema snijega ne ide na skijanje, ne zna šta da radi sa parama pa reče: hajde da kupim dionica za 300.000 KM ali ne znam šta ću pa da pregledam dešavanja.
I onda malo pregleda videa sa bubovima u ukrajini i vidi da tamošnji front prepun rupa od granata pa pomisli mora da Pretis dobro radi pa će kupiti te dionice.
A sasvim slučajno fondovi masovno prodaju te dionice i sasvim slučajno samo po 8,5 KM po fiksnoj cijeni.
I sasvim slučajno se nakon mjesec dana pojavi kupac sa 15 miliona KM( inače na ovoj berzi je 15-20 miliona normalna stvar) i sasvim slučajno, ona sjedila pri kompjuteru gledala šta se dešava na berzi( gdje nema ni jedne transakcije to jutro) pa reče mogla sam staviti na prodaju svojih 35.000 po 10,2 KM ,ne vjerujem više u poslovni potencijal Pretisa.
Enisu smo jedino primjetili i to slučajno jer je normalna stvar da starije žene trguju dionicama za nekoliko stotina hiljada KM, a gdje su ostali enesi koji " prate kako firme dobro posluju" pa hitno kupuju za 20-50-100.000KM.
Gospođa Enisa živi prekoputa Pretisa, i kao poslovna žena vrlo je izvjesno imala insajderske info iz fabrike.
Zakon kaže da je to zabranjeno.
Ja ne mislim da bi bilo ko na forumu ignorisao takvu povlaštenu informaciju i ostao izvan toga, osim ako nema para.
A obzirom na novinske članke iz marta, ne bi trebalo biti suviše teško odbaciti takvu optužbu, jer je informacija o zainteresiranosti velikog investitora za ulazak u vlasništvo bila javno objavljena.
Uostalom, mozda je namjerno i data takva stura vijest za medije, gdje se daje kljucna informacija: namjera ulaska u suvlasnistvo.
I onda vise nema osnove za optuzbe o koristenju povlastenih informacija.
Kupovala je od te vijesti do određenog datuma za iznos koji je dala svom brokeru. Broker je obavjestava da postoji klijent koji je spreman da kupuje po toj nekoj cijeni. Ona kaze yes.
Desavalo se i meni sa Bosnalijekom.